Basmati Pirinç Nedir? Kaç Kalori

BASMATİ PİRİNCİN TARİHÇESİ

Pirinçlerin kraliçesi olarak bilinen basmati pirinç MÖ 400 yıllarında Asya’da üretilmeye başlanmıştır. Ve adı (Sanskritçe’de) “Parfüm, Parfümlü” kelimesinden türetilmiştir.

Şeker Hastalarının Pirinç Hasretine Son

Şeker hastalığı bulunan ve bu sebepten dolayı pirinç tüketemeyen vatandaşlar, Himalaya Dağları’nın eteklerinde yetişen ’basmati pirinci’ni rahatlıkla tüketebiliyor.


Şeker hastalığı bulunan ve bu sebepten dolayı pirinç tüketemeyen vatandaşlar, Himalaya Dağları’nın eteklerinde yetişen ‘basmati pirinci’ni rahatlıkla tüketebiliyor.

Ana vatanı Hindistan’ın Punjab eyaleti olan basmati pirinci, Himalaya Dağları’nın eteklerinde yetişiyor. Pirincin kraliçesi olarak da bilinen beyaz basmati, diğer pirinçlere oranla daha uzun ve daha büyük. Himalaya Dağları’nın karlı sularından beslenen basmati pirincinin besin değeri ise oldukça yüksek. Şeker oranı hiç olmadığı için de şeker hastalarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Basmati pirincinin lezzet olarak güzel bir tadının olduğunu ve şeker hastalarına dokunmadığını aktaran Dayar, “Lezzeti bizim normal beyaz pirinç gibi değil. Biraz daha farklı ama damağımıza uygun bir lezzet. Lezzet olarak güzel olduğundan dolayı da özellikle şeker hastaları rahat bir şekilde tüketebildikleri için, hiçbir şekilde dokunmuyor. Bu şeker hastalarına bir alternatif. Alternatif olduğundan dolayı rahat bir şekilde pirinç pilavını tüketiyorlar ve şekerlerine hiçbir şekilde zararı olmuyor. Bizde basmati pirincin 3 çeşidi var. 8 lira, 10 lira ve 12 lira. Bu 12 lira olan çok özel bir ürün. Basmatinin en iri boyu. Birinci kalite olan bir ürün. Bunların hepsinde şeker oranı sıfır” diye konuştu.

İnsülin kullanan şeker hastalarının dahi tüketebildiği basmati pirincinin piyasada birçok sahtesine rastlandığını vurgulayan İlhami Dayar, “Piyasada basmati pirinci adı altında satılan çok değişik ürünler var. Basmati pirinciyle hiç alakası olmayan pirinçleri dahi basmati diye satıyorlar. Gerçek basmati pirinci Hindistan’da yetişen, ince-uzun, pişirildiği zaman çok nefis lezzeti ve şekeri sıfır olan bir pirinç çeşididir” ifadelerini kullandı.

“Pilav yaptım eşime onu yedi ve şekerini ölçtü normal çıktı”

Write a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir